Titán, a 18 éves sarki farkas gyógyulása

A Semsey-féle wunder-étel

Írta: Róza Árpád állatgondozó

Az eset

Titán, sarki fehér farkas, Canis lupus arctos, a Fővárosi Állat- és NövénykertbenA Fővárosi Állat- és Növénykert sarkvidéki panorámájában bemutatott Sarki vagy Fehér farkas (Canis lupus arctos) család két idős farkasból (alfa hím: Titán, alfa nőstény: Toportyán) és 2007-es nőstény szaporulatukból áll. Sajnos az idős állatok életkora ismeretlen – papírokat nem küldtek velük, a Pécsi Állatkerttől érkeztek hozzánk 2003-ban. Akkor a hímet kb. 10 évesnek, a nőstényt pedig 8 évesnek tippeltem fogazat alapján. 2010 nyarán a kan bal mellső lábára lesántult, valószínűség szerint a kora és a kifutó sziklás, köves állapota miatt.

A terápia

Titán, sarki fehér farkas, Canis lupus arctos, mellső lábára lesántultAz állatorvosok vizsgálata csak annyit derített ki, hogy ortopédiai elváltozás nem áll fenn, a röntgen-felvételen semmilyen traumás sérülés nyoma nem volt látható. Az állat igen keveset mozgott, lábát kímélte, ha tehette. Takarmányozásuk tápláló de egyoldalú volt. Köszönhetően közvetlen főnököm és az állatorvosok rugalmasságának, engedélyt kaptam a Semsey-féle táp kipróbálására, mely nagy mennyiségben tartalmaz a kutyák számára (is) fontos növényi eredetű tápanyagot, gyógynövény hatóanyagokat. Kontrollként az állatkert egyéb, a kutyafélék családjába tartozó fajok szolgáltak, pl. dól, másnéven ázsiai vadkutya vagy vörös farkas (Cuon alpinus), –akik nem kaptak a tápból. Mivel a vetélkedés miatt nem volt megoldható a célzott különetetés, ezért a csapat összes egyedét etettem.

A tapasztalat

A csapat egészséges tagjai felélénkültek, napi aktivitásuk megnőtt, többet és intenzívebben játszottak – „dopping-hatás”. A beteg, sérült egyed a terápiás célú etetés kezdete után kb. 1 hét elteltével már próbálgatta a lábát,
Titán, sarki fehér farkas, Canis lupus arctos, már próbálgatja a lábát
a 2. hét környékén – ugyan óvatosan, de közlekedett a kifutóban;
Titán, sarki fehér farkas, Canis lupus arctos, közlekedik a kifutóban
míg a 3. héten már aktívan kutyagolt.
Titán, sarki fehér farkas, Canis lupus arctos, aktívan kutyagol
A teljes felépülés kb. 5 hetet vett igénybe, ami – tekintve az állat életkorát – igen jónak mondható.
Titán, sarki fehér farkas, Canis lupus arctos, teljes felépülése
Az említett kontroll csoport viselkedésében, aktivitásában látható változás nem történt, tehát az egyéb külső hatások (pl. időjárási front-hatás) kizárhatóak az egészségs farkasok viselkedés változásának magyarázataként. A gyors felépülési idő is a táp etetésére vezethető vissza, hiszen egyéb állatorvosi beavatkozás a diagnosztizáláson kívül nem történt és a jószág is a korábbi helyén maradt, egyszóval: csak az etetésben történt változtatás.

Titán, sarki fehér farkas, Canis lupus arctos, etetése 1. fokozat

Titán, sarki fehér farkas, Canis lupus arctos, etetése 2. fokozat

Titán, sarki fehér farkas, Canis lupus arctos, etetése 3. fokozat

Összefoglalva

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kutya-félék igénylik a növényi eredetű tápanyagot is, hiszen a természetben is vesznek föl pl. az elejtett prédaállat béltraktusának elfogyasztásával, de megfigyelések bizonyítják a farkasoknál a közvetlen gyümölcs ill. zárt tartás esetén a zöldség fogyasztást is. Ezekre nem csak ballasztként van szükségük – a bélperisztaltika fenntartása végett; hanem vitamin-, ásványi anyag- és enzimtartalmuk miatt is. Tehát állatainkkal csak jót teszünk ha növényi táplálékot is adunk nekik!

Róza Árpád állatgondozó

A bejegyzés kategóriája: Gyógyult esetek
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Titán, a 18 éves sarki farkas gyógyulása bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Sándor Tiborné hozzászólása:

    Sajnos,azóta Titán,a 18 éves sarki farkas 2012.06.25-én elhalálozott!!!Állítólag az anya,Toportyán is,előtte 1 héttel!2008.nov.22-től:Nanna örökbefogadója,ill.nevelőszülője voltam,amíg 2012.márc.22-én,a Kecskeméti Vadasparkba került!(Erről levélben értesítettek.)Majd ezután Titánt fogadtam örökbe,de ez “csak”kb.3 hónapig tartott!!!Ismét levelet kaptam,benne a rossz hírrel:Titán örökre eltávozott!!!Ami a legrosszabb volt,hogy telefonon értesültem Toportyán haláláról is,akit szerettem volna örökbefogadni,de már akkor elkéstem,mivel 1 héttel hamarabb elpusztult,mint Titán!!!Nanna miatt,aug.10-én Kecskemétre mentünk,látogatóba!Sajnálom,ami történt!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>